Lietuviški maisto produktai užsienyje: ko išvežame daugiausiai?

Lietuviai yra agrariška tauta, tad galime pasigirti, kad valgome mūsų pačių ūkininkų užaugintus ekologiškus produktus, kurie ne tik skanūs, tačiau taip pat ir sveiki. Žinoma, aktyviai dirbantys ūkininkai dažniausiai užaugina daugiau gaminių nei reikia, tad dalis jų į eksportuojama į kitas šalis.

Maisto eksportas viena iš prioritetinių krypčių Lietuvoje ir galime pasidžiaugti, kad skaičiai vis auga. O ką vežame aktyviausiai ir kas yra mūsų vizitinė kortelė užsienio verslininkų akyse?

2018-ųjų metų duomenimis – iš šalies buvo eksportuoja net 12,440 tonos mėsos gaminių. Tais pačiais metais pieno produktų eksporto kiekiai siekia 75.924 tonos. Verta palyginti su 2017-ais metais, kadangi mėsos eksporto kiekiai sumažėjo. Tačiau tai – tik laikina, kadangi kitais metais skaičiais vėl kilo. Nuo 2017-ųjų iki 2018-ųjų pieno gaminių eksporto kiekiai išsaugo net iki 30 procentų ir dabar galima džiaugtis, kad mūsų verslininkų pieno gaminiai pasaulyje pripažįstami ne tik kaip geriausios kokybės, tačiau tai pat ir vieni skaniausių.

Ir įdomu tai, kad pieno gaminiai buvo eksportuojami ne į kaimynines šalis, tačiau labai toli. Į tokias šalis kaip kad Libija, Indonezija, net Vietnamas. Tuo tarpu mėsos gaminiai yra eksportuojami dažniausiai į šias šalis: Honkongas, Japonija, JAV, Vietnamas. Taip pat tiek mėsos, tiek pieno gaminiai yra vis aktyviau eksportuojami į JAV.

Žinoma, papildomai verta paminėti ir grūdinės kilmės žaliavą iš kurios yra gaminami gaminiai. Ypač dideli eksporto kiekiai. Lietuva apskritai garsėja kaip šalis, kuris eksportuoja labai didelius kiekius kviečių, kurie vėliau naudojami miltams, o jie – duonai kepti. Vis didesnis dėmesys yra skiriamas Azijos žemynui, kuris laukia lietuvių eksportuotojų maisto gaminių, kurie vėliau naudojami tam tikra patiekalui kurti.

Lietuvių eksporto mastai vis labiau auga, o tai gera ne tik verslininkams, tačiau ir valstybei, kuri iš to nemažai uždirba. Galiausiai, taip tam tikro verslo ir tuo pačiu Lietuvos vardas pasaulyje tampa vis žinomesnis, o tai – garbė kiekvienam šalies gyventojui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>