Kiek gali kainuoti kadastriniai matavimai?

Dažnai manoma, kad kadastriniai matavimai yra susiję tik su žemės sklypų matavimu, tačiau jie gali būti atliekami ir norint nustatyti naudingą gyvenamąjį plotą ar vertinant kitus nekilnojamojo turto objektus. Dėl šios priežasties, ir kadastrinių matavimų kainos gali būti labai įvairios, nuo šimto iki kelių tūkstančių eurų.

Atlikus kadastrinius matavimus yra užvedama kadastro duomenų byla, kurioje yra nurodomi visi duomenys, gauti atliekant matavimo procedūrą. Dažniausiai yra nurodomi tokie parametrai, kaip nekilnojamojo turto objekto aukštis, ilgis, plotis, plotas, tūris ar kitokios savybės, tokios kaip objekto pavadinimas, jo paskirtis (ūkinė, gyvenamoji ar komercinė), statybos užbaigtumas (procentais), medžiagiškumas ir kita informacija, kuri būdinga būtent tam unikaliam objektui, kas leidžia jį atskirti nuo kitų ir identifikuoti. Be to, yra suteikiamas ir identifikacinis numeris, pagal kurį galima lengvai rasti duomenis ir Registro centro archyvuose ar kitose duomenų bazėse.

Kaip minėjome, atliekami ir žemės sklypų kadastriniai matavimai, kurie yra reikalingi dar ir tam, kad būtų galima nustatyti aiškias žemės nuosavybės ribas, statinius, esančius teritorijoje bei inžinerines sistemas (pvz. elektros įvadas, vandentiekis ar kitokio pobūdžio komunikacijos). Taip pat yra nustatomi ir servitutai arba žemės naudojimo apribojimai, kurie yra svarbūs, kuomet tenka aiškintis dėl nuosavybės teisiniu keliu.

Kadastriniai žemės matavimai yra rekomenduojami dar ir tuomet, kai norima įsigyti tam tikrą žemės sklypą ar apjungti kelis greta esančius žemės sklypus ar pageidaujant pakeisti jų paskirtį. Klaidingai manoma, kad kadastrinių matavimų mokesčiai turi kažką bendrą su žemės nuosavybės mokesčiais, deja tai yra visiškai skirtingi dalykai. Tad mokate už kadastrinių matavimų bylos parengimą, kurios kaina priklauso nuo matavimo dydžių, sudėtingumo, nuo to ar tvarkingi kiti reikalingi dokumentai, ar nėra turtas įkeistas ir kitų faktorių.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>